• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Τα οφέλη της αναρρίχησης στα παιδιά

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αναρρίχησης έναντι άλλων αθλημάτων είναι ότι προσφέρει κοινωνική αλληλεπίδραση χωρίς να είναι ανταγωνιστική. Ιδιαίτερα σε ηλικίες 6-12 ετών, όπου τα παιδιά εκφράζονται μέσα από την ομαδική δραστηριότητα, η αναρρίχηση τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αξία της συνεργασίας και τη σχέση εμπιστοσύνης προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.
Επειδή η αναρρίχηση απαιτεί συνδυασμό δημιουργικής σκέψης και σωματικής δραστηριότητας, συχνά αναδεικνύει παιδιά που είναι λιγότερο “αθλητικά”, τα οποία συχνά ξεχωρίζουν εκπλήσσοντας ακόμα και τον εαυτό τους! Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ύψους, κλίσης, έτσι ώστε κάθε παιδί δοκιμάζει μια διασκεδαστική, άνετη ή και προκλητική εμπειρία σκαρφαλώματος ανάλογα με τις ικανότητες, τη μυϊκή του δύναμη και αντοχή, την ψυχολογία και τις προσδοκίες του.
Διαχείριση του φόβου και αυτοπεποίθηση.
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται «το μεγάλωμα» μέσα από τα όρια των κινήσεών τους και κάποιες φορές είναι γι’ αυτά τρομακτικό! Η διαδικασία της αναρρίχησης δεν έχει ως στόχο την εξάλειψη του φόβου, αλλά τη διαχείρισή του. Επιτρέποντάς τους να κινηθούν έξω από τη «ζώνη ασφαλείας» τους, σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον, τα βοηθούμε να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να μάθουν ότι η κατανόηση του φόβου είναι μια υγιής διαδικασία ζωής. Σκαρφαλώνοντας με ασφάλεια, το παιδί “σπάει” το φόβο του σε μικρότερα κομμάτια- στόχους, τον βιώνει σταδιακά και τον μεταλλάσσει σε ασφαλή όρια που βάζει το ίδιο του το σώμα.
Ανταπόκριση στην επίλυση προβλημάτων.
Με τόσες διαφορετικές διαδρομές προς την «κορυφή του βουνού», τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επίλυση προβλημάτων, να διαχειριστούν τα δεδομένα της διαδρομής και να διαλέξουν την «ομαλότερη» πορεία προς τη νίκη.
Κάθε διαδρομή αποτελεί ένα γρίφο που απαιτεί υπομονή, προγραμματισμό και ανάλυση των επόμενων βημάτων. Το «problem solving», δηλαδή το να μαθαίνουν να σκέφτονται, αποτελούσε και αποτελεί από την εποχή της Σχολής του Σωκράτη το ποιο σημαντικό μάθημα για τα παιδιά νεαρής ηλικίας. Η αναρρίχηση σε εσωτερική πίστα ακολουθώντας χρώματα και κινήσεις, είναι ένας τεράστιος διασκεδαστικός γρίφος, που ωθεί το παιδικό μυαλό σε δημιουργικές λύσεις και το προπονεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής!
Συγκέντρωση & επιμονή στην επίτευξη στόχων.
Κάθε αναρριχητική διαδρομή είναι ένας πάζλ που απαιτεί συχνά την ικανότητα του να κάνουμε πίσω, να δούμε τη διαδρομή εκ νέου, να αρχίσουμε και πάλι. Τα παιδιά μαθαίνουν να εστιάζουν, να συγκεντρώνονται και να διατηρούν τη συγκέντρωσή τους έτσι ώστε να φτάσουν την κορυφή. Διδάσκονται βήμα-βήμα μέσα από επιμέρους στόχους αλλά και μικρές αποτυχίες, πώς να βιώνουν την προσωπική επιτυχία όταν πετύχουν τον τελικό σκοπό.
Προστασία του εαυτού και ανάληψη ευθύνης.
Μέσα από τη διαδικασία της ασφάλισης, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες προστασίας και
ασφάλειας, και το αίσθημα της ευθύνης. Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι, μέσα από μια τόσο διαδραστική διαδικασία τα παιδιά πάντα παίρνουν το θέμα της ασφάλειας και της ευθύνης στα σοβαρά και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό!

Στη δομή μας ΚΔΑΠ Kinesis for Juniors έχει πλέον ενταχθεί στις εβδομαδιαίες δραστηριότητές μας και ο Τοίχος Αναρρίχησης κάθε Δευτέρα στις 17:00 και κάθε Πέμπτη στις 15:15.  Όλα αυτά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πάντα κάτω από την επίβλεψη γυμναστών και με διεθνείς πιστοποιήσεις,ως προς την ασφαλή λειτουργία και τα υλικά που είναι κατασκευασμένος ο τοίχος μας, αποκλειστικά για τη χρήση παιδιών, ηλικίας 4 έως 12 ετών.

ΠΗΓΗ: oakaindoorclimbing

Ενημερωτικό δελτίο