• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Ψείρες: η ¨επιδημία¨ που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε.

Το παιδί κόλλησε ψείρες. Και τώρα;

Προτού αναφερθούμε στους τρόπους απαλλαγής από την ψείρα είναι συνετό να αναφέρουμε κάποια από τα γνώριμα στοιχεία της, ώστε να ξέρουμε τον ¨εχθρό¨ που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Αρχικά, η ψείρα που κολλάει στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων δε συναντάται σε ζώα ή σε άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Για να κολλήσει ένα παιδί, δηλαδή, θα πρέπει είτε το κεφάλι του να έρθει σε κοντινή επαφή με το κεφάλι ενός παιδιού που ήδη έχει, είτε να ανταλλάξει κάποιο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στο κεφάλι, όπως χτένα, καπέλο κτλ.

Πρόκειται για ένα έντομο χρώματος γκρι, μεγέθους περίπου τεσσάρων εκατοστών (θηλυκά) ή και μικρότερου (αρσενικά). Έχει τρία ζευγάρια πόδια και δαγκάνες για να προσκολλάται στην τρίχα. Ζει για 40 ημέρες και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα (κόνιδες). Τα αυγά επωάζονται για μια περίπου εβδομάδα. Αυτά είναι άσπρο ημιδιάφανο χρώμα, μοιάζουν με πιτυρίδα αλλά δεν πέφτουν από το τριχωτό.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ψείρα στον άνθρωπο;

Στην ουσία η ύπαρξή της στο ανθρώπινο κεφάλι δεν προκαλεί τίποτα παθολογικό. Ωστόσο, επειδή τρέφεται με αίμα το οποίο ρουφάει από τον άνθρωπο, ερεθίζει έντονα την περιοχή και προκαλεί πολύ έντονο κνησμό. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επιμολύνσεις της περιοχής.

Είναι σημαντικό όταν αντιληφθούμε την ύπαρξη ψείρας ή κόνιδας να δράσουμε άμεσα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα στο εμπόριο, συνήθως σαμπουάν και λοσιόν που τα καταπολεμούν. Ακόμη, τα ειδικά χτενάκια που πωλούνται μαζί με τα σκευάσματα βοηθούν στο να αποκολληθούν τα αυγά ευκολότερα από την τρίχα.

Μια πιο οικολογική λύση είναι ένα διάλυμα 1:1 ξύδι με νερό. Βρέξτε καλά το πάσχον κεφάλι, τυλίξτε το σε πετσέτα και αφήστε για μία έως δύο ώρες. Έπειτα χτενίστε.

Αν τίποτα από όλα αυτά δε βοηθήσει, μια επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο είναι η τελευταία λύση.

Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε καλά τα κλινοσκεπάσματα αλλά και τις χτένες του παιδιού, αλλά με σύνεση, γιατί η ψείρα δε ζει μακριά από την έμβια τρίχα.

Μην ξεχνάτε! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Υπάρχουν στα καταστήματα φυτικές λοσιόν με ουδέτερο άρωμα που προλαμβάνουν την εξάπλωση των ψειρών. Μια επάλειψη και ένα απαλό μασάζ πριν από κάθε δραστηριότητα του παιδιού λοιπόν θα ήταν ωφέλιμη και για αυτά, αλλά και για τις ταλαιπωρημένες μαμάδες.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com