• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Πότε χρειάζεται το παιδί λογοθεραπεία;

«Το παιδί μου δεν μιλάει καθαρά», «Το παιδί μου δυσκολεύεται να προφέρει κάποια γράμματα», «Χρειάζεται το παιδί μου λογοθεραπεία;», «Τι είναι η λογοθεραπεία;». Πολλοί είναι οι γονείς που συχνά κάνουν αυτές τις ερωτήσεις, θέλοντας πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους.
Σε μια προσπάθεια λοιπόν να απαντηθούν οι παραπάνω ερωτήσεις, αλλά και να λυθούν τυχόν απορίες σχετικά με τη λογοθεραπεία, σήμερα στο ΚΔΑΠ Kinesis for juniors, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον λογοθεραπευτή- λογοπαιδικό κ. Ελευθέριο Παπαδόπουλο.
Η συνάντησή μας ξεκίνησε με τον κ. Παπαδόπουλο να μας κάνει μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τα αναπτυξιακά στάδια του λογού, τις διαταραχές λόγου που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα παιδί, το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η επιστήμη της λογοθεραπείας, αλλά και το πότε ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια ενός λογοθεραπευτή.
Η λογοθεραπεία λοιπόν είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, της καθαρότητας της ομιλίας και της φωνής και της παραγωγής λόγου των βαρήκοων.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το πότε ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί λογοθεραπεία. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε κάθε παιδί είναι διαφορετική και αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου τότε καλό είναι οι γονείς να συμβουλεύονται τον ειδικό.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι ίδιοι γονείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους, λαμβάνοντας τις απαντήσεις που έψαχναν από τον καλεσμένο μας, κάνοντας έτσι μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Παπαδόπουλο για το χρόνο που μας αφιέρωσε ενημερώνοντάς μας σχετικά με το θέμα της λογοθεραπείας, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στους γονείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

Ενημερωτικό δελτίο