• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Παιδί και τηλεόραση: τα ναι και τα όχι.

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται αν και πόσο θα πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί του να παρακολουθεί τηλεόραση. Οι περισσότεροι, μάλιστα, ρωτούν τον παιδίατρό τους αν είναι καλό ένα παιδί από τη βρεφική ηλικία να εκτίθεται σε αυτήν τη ¨συνήθεια των μεγάλων¨. Τι ισχύει όμως, σύμφωνα με του ειδικούς;

Αρχικά, επισημαίνεται ότι δεν είναι ωφέλιμο τα βρέφη να παρακολουθούν τηλεόραση, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ μηνών. Αυτό διότι, αρχικά, ως εκείνη την ηλικία δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την πλοκή του προγράμματος και, δεύτερον, η συχνή και έντονη εναλλαγή των εικόνων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ακόμα και επιληπτικά επεισόδια.

Από την ηλικία των 1,5-2 ετών και σε όλη τη νηπιακή φάση των παιδιών, η επιτρεπόμενη ώρα παρακολούθησης είναι μέχρι δύο ώρες ημερησίως. Ακόμη και αυτό, όμως υπό όρους. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπονται τα προγράμματα που θεωρούνται κατάλληλα για αυτήν την ηλικία, σύμφωνα με τις υποδείξεις και όχι η αλόγιστη χρήση τους. Θα πρέπει επίσης, η θέαση να είναι ελεγχόμενη από τους γονείς.

Όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης στα παιδιά:

  • Αυξάνονται οι εφιάλτες και η επιθετική συμπεριφορά, όταν τα παιδιά παρακολουθούν σκηνές βίας ή προγράμματα με έντονη πλοκή που μπορούν να προκαλέσουν στρες.
  • Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι πιθανό να εμφανιστούν σε νεαρότερη ηλικία, λόγω των μηνυμάτων που περνούν στο υποσυνείδητο των παιδιών από εικόνες που παρουσιάζονται στην τηλεόραση.
  • Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται στα παιδιά που είναι συχνοί θεατές τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω των διαφημίσεων που προτρέπουν στους θεατές να καταναλώσουν σνακ, όσο και επειδή οι άνθρωποι έχουν το συνήθειο να ¨τσιμπολογούν¨ μπροστά στην οθόνη.

Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει η σωστή χρήση της τηλεόρασης.

  • Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να μάθουν αριθμούς ή γράμματα.
  • Στα μεγαλύτερα παιδιά ή νέους, εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα.
  • Παρακολουθώντας  κοινωνικά αποδεχτά πρότυπα και υιοθετώντας σωστές και ηθικές στάσεις ζωής σύμφωνα με τις κοινωνικές συμβάσεις, μπορούν να αποκτήσουν ορθά πρότυπα.

Η τηλεόραση αποτελεί μια πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Ας γίνει η ορθή χρήση της ένας τρόπος για μάθηση και πληροφόρηση των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com