• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Οι αλλεργίες της άνοιξης

Άνοιξη! Η ομορφότερη εποχή του χρόνου! Η πλάση αναγεννάται, όλα πρασινίζουν και ανθίζουν, οι ημέρες μεγαλώνουν και η ψυχολογία των ανθρώπων φτάνει στα ύψη. Όλων εκτός από εκείνους που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες. Για αυτούς τους ανθρώπους η άνοιξη αποτελεί μια βασανιστική εποχή με πλήθος φτερνισμάτων, πρησμένα μάτια και πολλή φαγούρα. Τι είναι όμως η εποχική αλλεργία και από τι προκαλείται;

Η λέξη αλλεργία ετυμολογικά προέρχεται από το  άλλο” (εννοώντας κάτι που είναι διαφορετικό από το φυσιολογικό) και “έργο” (δηλαδή ενέργεια, δράση). Με άλλα λόγια είναι μια κατάσταση του οργανισμού αλλιώτικη από τη φυσιολογική. Στην αλλεργία δεν υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία, δεν κατατάσσεται δηλαδή στις ασθένειες, ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου μικρόβιου ή ιού.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας αλλεργίας είναι η ρινίτιδα, ο κνησμός δηλαδή της μύτης και τα πολλαπλά φτερνίσματα, ο ξηρός επίμονος βήχας, το άσθμα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, που εκδηλώνεται με κνησμό, κοκκίνισμα και οίδημα των βλεφάρων. Οι άνθρωποι που πάσχουν από εποχικές αλλεργίες συνήθως δεν τις αποχωρίζονται, αντιθέτως κάθε χρόνο υποφέρουν από ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα. Η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίζεται, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, εμποδίζονται καθημερινές εργασίες λόγω της συχνότητας των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ευερεθιστότητα των πασχόντων. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι κάθε χρόνο τα άτομα που αναφέρουν αλλεργικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Αυτό είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, της συνεχούς αύξησης των ρύπων, της συχνής χρήσης αντιβιοτικών και αντι-ιικών φαρμάκων που κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο και της απομάκρυνσης των ανθρώπων από τη φύση, λόγω της αστικοποίησης.

Και τελικά υπάρχει λύση; Αρχικά, όλοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι καλό να έρχονται σε επαφή με ζώα αλλά και να βρίσκονται στη φύση από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Έχει αποδειχθεί ότι θωρακίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ανθεκτικό σε πιθανές μελλοντικές αλλεργίες. Για όσους ήδη υποφέρουν από εποχική αλλεργία, ωφέλιμοι μπορούν να αποδειχθούν περίπατοι σε μέρη με περισσότερο οξυγόνο, όπως η θάλασσα ή το βουνό. Καλό θα είναι να αποφεύγονται μέρη με περίσσεια γύρης, όπως τα δάση με πεύκα αλλά και λουλούδια, καθώς και οι έξοδοι σε ώρες αιχμής, όπου η ρύπανση είναι στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας. Πολλά αφεψήματα βοηθούν επίσης στην καλυτέρευση των συμπτωμάτων. Τέλος, ο γιατρός είναι ο ειδικός που θα προτείνει τα κατάλληλα αντισταμινικά φάρμακα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η άνοιξη είναι προ των πυλών και οφείλουμε να ενημερωθούμε και να προετοιμαστούμε, ώστε να την απολαύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com