• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Ο ύπνος και τα οφέλη του.

Παγκόσμια ημέρα ύπνου η σημερινή και δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα ευεργετικά οφέλη που προσδίδει ο ύπνος στον οργανισμό του ανθρώπου.

Ο ύπνος είναι μια φυσική κατάσταση για τους οργανισμούς που κατέχουν κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τους ανθρώπους αλλά σχεδόν ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα υπολειτουργεί σε ό, τι αφορά την εξωτερική δράση του. Ο εγκέφαλος, η καρδιά καθώς και όλες οι ζωτικές λειτουργίες συνεχίζουν να λειτουργούν.

Κατά τους ειδικούς, ο ύπνος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον Non REM και τον REM. Στον Non REM ενεργοποιούνται οι ορμόνες της ανάπτυξης καθώς και τα γονίδια για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται, η αναπνοή επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει.

Στον ύπνο REM παρατηρούνται γρήγορες κινήσεις των ματιών με κλειστά βλέφαρα. Η αναπνοή επιταχύνεται και ο εγκέφαλος δημιουργεί τα όνειρα. Ακόμη, το νευρικό σύστημα παραλύει προσωρινά. Οι δύο αυτές φάσεις του ύπνου επαναλαμβάνονται τέσσερις με πέντε φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι είναι όμως ένας καλός ύπνος; Καλός ύπνος μπορεί να θεωρηθεί αυτός που έχει διάρκεια έξι ως οκτώ ώρες, αλλά παράλληλα είναι συνεχόμενος και καλής ποιότητας. Τα οφέλη του καλού ύπνου στον οργανισμό είναι πολλά. Αρχικά, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης. Βοηθά, επίσης, στη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτυπώνονται οι νέες αναμνήσεις. Τέλος, επιδρά σημαντικά και στη σωματική λειτουργία, καθώς βοηθά στην επούλωση των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών.

Κλείστε λοιπόν τα μάτια και απολαύστε έναν ευεργετικό ύπνο. Όταν ξυπνήσετε, ίσως όλα είναι καλύτερα!

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com