• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Κορωνοϊός: Σε Καραντίνα με Παιδιά: Το Πρόγραμμα Σώζει τους… Γονείς

Τι προτείνουν παιδοψυχίατροι και νηπιαγωγοί για την απασχόληση των παιδιών το διάστημα που πρέπει να παραμείνουν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι

Η τήρηση ενός δομημένου προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στη νέα καθημερινότητα που έχει επιβάλει η εξάπλωση του κορωνοϊού όπου παιδιά και γονείς περνούν τις περισσότερες, πολλοί και σχεδόν όλες, τις ώρες της ημέρας στο σπίτι.

Όπως αναφέρει η παιδοψυχολόγος, Άννα Καριού, είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργήσουν μία ρουτίνα την οποία θα ξέρει το παιδί και η οποία καλό είναι να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το πρόγραμμα που ακολουθούσαν πριν.

«Ας προσπαθήσουμε οι ώρες του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού να είναι συγκεκριμένες. Σίγουρα τα παιδιά που δεν έχουν σχολείο ή παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο θα ξυπνήσουν λίγο αργότερα από το συνηθισμένο αλλά να καλό είναι να έχουν μια σταθερή ώρα που θα σηκώνονται και θα τρώνε», αναφέρει η κ. Καριού. Αντίστοιχα, όπως συμβουλεύει, πρέπει να δομηθεί και το υπόλοιπο πρόγραμμα: να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που το παιδί θα ασχολείται με τα μαθήματα του, ώρες χαλάρωσης, ώρες που η οικογένεια θα παίζει ένα επιτραπέζιο ή θα δει μια παιδική ταινία. Αν παραδείγματος χάρη, το παιδί έκανε βιολί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καλό είναι εκείνες τις ώρες και τις ημέρες, να κάνει εξάσκηση στο δωμάτιο του», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας πως με ένα δομημένο πρόγραμμα που θα ακολουθεί το παιδί θα μπορεί και ο γονιός να έχει κάποιες ώρες που θα μπορεί πιο ήσυχος να δουλέψει από το σπίτι ή να αφιερώσει λίγο χρόνο στον εαυτό του ή στον/στη σύζυγό του.

Σύμφωνα με την ίδια, καλό είναι το παιδί να μην χάσει επαφή τελείως με τη σχολική ή εκπαιδευτική πραγματικότητα. «Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος στο σπίτι όπου το παιδί θα μάθει να τον κρατάει καθαρό και θα λειτουργεί ως χώρος που είτε θα διαβάζει τα μαθήματα του για κάποια ώρα ανάλογα με την ηλικία του ή εάν είναι προσχολικής ηλικίας θα κάνει δραστηριότητες με τους γονείς. Υπάρχει πλήθος ασκήσεων στο διαδίκτυο που ο γονέας μπορεί να βρει τέτοιες ασκήσεις».

Η κ. Καριού προτρέπει επίσης τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά να ασχολούνται πολλές ώρες με το διαδίκτυο. Αντ’ αυτού καλό είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια σε δραστηριότητες που θα εξάπτουν τη φαντασία του παιδιού. «Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, είναι σημαντικό να καλύπτουμε την περιέργειά τους. Για παράδειγα, το ότι θα γνωρίζουν πως το βράδυ θα κάνουμε κουλουράκια όλοι μαζί, μπορεί να τους απασχολεί το μυαλό μια ολόκληρη ημέρα», τονίζει η ίδια.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Την ανάγκη να απασχολούνται τα παιδιά προσχολικής και να μένουν όσο το δυνατόν μακρυά από οθόνες και διαδίκτυο υπογραμμίζει και η νηπιαγωγός, Νικολέτα Αναστασοπούλου.

Η ίδια δίνει κάποιες ιδέες απασχόλησης για αυτές τις ηλικίες:

Η κ. Αναστασοπούλου προτείνει επίσης η τηλεόραση να μην είναι συνεχώς ανοιχτή μέσα στο σπίτι καθώς το παιδί ακούει συχνά ειδήσεις, που περιέχουν νέα για τον κορωνοϊό χωρίς ωστόσο να μπορεί πλήρως να τα επεξεργαστεί, γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση.
Υπενθυμίζεται πως όταν το παιδί θελήσει να βγει από το σπίτι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνονται περιορισμένες βόλτες σε σημεία που δεν έχει κόσμο και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com