• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Η στοματική υγιεινή των παιδιών

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία γενικότερα, καθώς προβλήματα στα δόντια και στην ευρύτερη στοματική περιοχή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ακόμη και στη λειτουργία της καρδιάς.

Ειδικότερα στα παιδιά, η στοματική υγιεινή είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία. Το πιο συχνό πρόβλημα που παρατηρείται στα παιδιά είναι η τερηδόνα. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι αφενός ο λάθος ή ο μη επαρκής στοματικός καθαρισμός και αφετέρου η κατανάλωση πολλών σκευασμάτων που περιέχουν ζάχαρη. Ιδιαίτερα, στην περίοδο της καραντίνας, μια μεγάλη μερίδα παιδιών βγήκε από τη ρουτίνα του, ξεχνώντας παράλληλα και τη φροντίδα των δοντιών. Σε συνδυασμό με την κατανάλωση περισσότερων σνακ, αλμυρών και γλυκών τα περιστατικά στους οδοντιάτρους πολλαπλασιάστηκαν.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την τερηδόνα και τα υπόλοιπα στοματικά προβλήματα;

  • Το πρώτο βασικό μέλημα είναι να προσέχουμε τι καταναλώνουν τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες. Προσοχή, γιατί υπάρχουν πολλά τρόφιμα που η ζάχαρη είναι ¨κρυμμένη¨, όπως τα αναψυκτικά, οι μπάρες δημητριακών του εμπορίου, τα γαριδάκια κτλ. Καλό θα είναι, πριν φτάσει ένα προϊόν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ να έχουμε πρώτα διαβάσει τα συστατικά του.

  • Το δεύτερο βασικό μέτρο της καλής στοματικής υγείας είναι το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ).

Το καλύτερο είναι βέβαια κάθε φορά μετά από τα τρία βασικά γεύματα. Σε διάστημα 6-8 ωρών τα μικρόβια αρχίζουν να κολλούν στα δόντια και χωρίς βούρτσισμα δημιουργείται το λεγόμενο «βιοφίλμ», ένα είδος εγκατάστασης βακτηρίων. Οι ειδικοί λένε ότι κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα τουλάχιστον 10 φορές προς διάφορες κατευθύνσεις, γι’ αυτό καλό είναι μέχρι την ηλικία των 6 ετών να γίνεται με τη βοήθεια του γονιού.

  • Σημαντική είναι επίσης και μια προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες περίπου, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι οδοντικά προβλήματα και να καταπολεμηθούν στην αρχή.

  • Ας μην ξεχνάμε ότι το βασικό πρότυπο των παιδιών είναι οι γονείς.

Οπότε, όσο και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, το πιο βασικό είναι να φροντίζουμε την προσωπική μας στοματική υγιεινή, ώστε να ακολουθήσουν και οι μικροί μας το δικό μας παράδειγμα.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com