• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Η σημαντικότητα του παραμυθιού στη ζωή ενός παιδιού

Τα παραμύθια κατά κύριο λόγο έχουν ρόλο ψυχαγωγικό. Όμως πέραν αυτού του ρόλου, έχουν την ικανότητα να κάνουν τα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να δημιουργούν εικόνες και τελικά τα βοηθά να αποφορτιστούν από την ένταση της καθημερινότητας ταξιδεύοντας σε κόσμους μαγικούς. Άλλωστε σε αυτό αποσκοπεί και η ήρεμη εισαγωγή των παραμυθιών «Μια φορά κι έναν καιρό…», καθώς και το κλείσιμο «…και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Με τα παραμύθια μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσκολίες της ζωής. Όπως έχει πει και ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ‘η διαφορά ανάμεσα στο ψέμα και στο παραμύθι είναι ότι το ψέμα βοηθά να υπεκφεύγουμε τις δυσκολίες της ζωής, ενώ το παραμύθι να τις αντιμετωπίζουμε’. Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι κατανοούσαν τον κόσμο γύρω τους μέσω των παραμυθιών/ιστοριών και ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις δυσκολίες.

Σε ένα παραμύθι συναντά κανείς ήρωες που ταλαιπωρούνται, ήρωες που προβληματίζονται, ήρωες μοναχικούς που στο τέλος όμως όλοι βρίσκουν τη λύση που θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν, όπως και οι λιγότερο καλοί ήρωες που μπορεί να έχουν κάνει κάτι κακό, τιμωρούνται. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους γονείς να παρουσιάζουν και τις δυσάρεστες στιγμές του παραμυθιού, όμως θα πρέπει, ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να προετοιμάζονται ότι δεν είναι όλα ιδανικά και πως με προσπάθεια κι επιμονή μπορούν να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.  Έτσι, εντυπώνεται στο παιδικό μυαλό –υποσυνείδητα- μια μικρογραφία της κοινωνίας και των δυσκολιών που ενδεχομένως θα βιώσει μεγαλώνοντας το παιδί.

Άλλη μία σημαντική πτυχή που αγγίζουν τα παραμύθια είναι η μετάδοση των αξιών: σεβασμός, ευγένεια, δικαιοσύνη, καλοσύνη, κοινωνική ισότητα και γενικότερα μηνύματα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ακόμη, το παιδί αρχίζει να ξεχωρίζει τα συναισθήματά του και τα διαχειρίζεται, ξεπερνώντας έτσι και κάποιους φόβους του.

Επιπλέον, τα παραμύθια έχουν θετική επίδραση και στις νοητικές δεξιότητες εφόσον αναπτύσσεται και βελτιώνεται ο γραπτός λόγος του παιδιού, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό του, αποκτά κριτική σκέψη και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνεται δημιουργικό.

Μία παιδική ιστορία, ένα παραμύθι, δεν μπορεί να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που θα βιώσει το παιδί, μπορεί να το βοηθήσει όμως να καταλάβει ότι δεν είναι το μόνο που περνά μία τέτοια κατάσταση και πως προσπαθώντας θα βγει νικητής.

 «Τα παραμύθια είναι κάτι παραπάνω από αληθινά.

 Όχι μόνο επειδή μας λένε πως υπάρχουν δράκοι

 αλλά επειδή μας λένε και πως μπορούμε

να τους νικήσουμε.»

Neil Gaiman

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com