• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Γιορτάζοντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην 28η Οκτωβρίου 1940 ολοκληρώθηκε για τις δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids και Kinesis for Junior. Ξεκινήσαμε μιλώντας για την έννοια της Ειρήνης και του Πολέμου. Αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσαμε να τις συμβολίσουμε αλλά και να τις αποδώσουμε αν ήταν χρώμα, συναίσθημα, φαγητό και μουσική και καταγράψαμε τις ιδέες και τις σκέψεις μας, κάτι που μας έκανε να αντιληφθούμε τα δεινά του πολέμου και να ευχηθούμε παγκόσμια ειρήνη.

Έπειτα, την ώρα του θεατρικού παιχνιδιού παρακολουθήσαμε βίντεο που περιέγραφαν την ιστορική στιγμή που ο Ιταλός πρεσβευτής Ε. Γκράτσι παραδίδει το περίφημο τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά. Βλέποντας το, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για τα συναισθήματα των δύο αντρών εκείνη τη στιγμή αλλά και για τις συνέπειες που είχε η πράξη αυτή για την υπόλοιπη Ελλάδα. Όλα αυτά προσπαθήσαμε να τα απαντήσουμε μέσα από μικρά σκετσάκια, αναπαριστώντας τους δύο άντρες και τον ελληνικό λαό.

Θέλοντας λοιπόν να τιμήσουμε τους άντρες που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου, φτιάξαμε ένα χάρτινο στρατιώτη πρώτης γραμμής, τον οποίο ντύσαμε στα χακί και του δώσαμε να κρατάει μια επιγραφή που υμνεί το ένδοξο ΌΧΙ. Ακόμη συναρμολογήσαμε τα κομμάτια ενός αερόστατου στο οποίο αναγραφόταν το πολεμικό σύνθημα «ΑΕΡΑ» και η χρονολογία 1940.

Ενεργό ρόλο στους αγώνες κατά των Ιταλών έπαιξαν και οι ελληνίδες γυναίκες τις εποχής, οι οποίες βοηθούσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Ένα τέτοιο δέμα γεμίσαμε την ώρα της ζωγραφικής, κόβοντας και κολλώντας αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στο γιο του ’40. Παράλληλα, φτιάξαμε και ένα δάφνινο στεφάνι θέλοντας να τιμήσουμε των αγώνα όλων εκείνων που πολέμησαν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούσαν.

Ακόμη, θέλοντας να διακοσμήσουμε τις δομές μας, σχηματίσαμε την ελληνική σημαία από λευκά και μπλε περιστέρια, αλλά δημιουργήσαμε και την «κυρά αρχόντισσα» Ελλάδα. Πιάσαμε λοιπόν τα ψαλίδια, κόψαμε τα κομμάτια που χρειαζόμαστε και συναρμολογήσαμε τις κατασκευές μας. Στη συνέχεια, στο χέρι της Ελλάδας τοποθετήσαμε ένα κλωναράκι δάφνης και μία ελληνική σημαία.

Τέλος, συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα οχήματα και τα μηχανήματα εκείνης της εποχής σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν σήμερα. Έτσι, κατασκευάσαμε το δικό μας χειριστήριο ή αλλιώς joystick και αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών το 1940. Πολύ γρήγορα δώσαμε ποικίλες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, ενώ προγραμματίσαμε το δικό μας χειριστήριο ώστε να εκτελεί τέσσερις διαφορετικές εντολές.

Ενημερωτικό δελτίο