• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

Αποκριάτικες προετοιμασίες στα ΚΔΑΠ Kinesis

Δημιουργικά και αποκριάτικα πέρασε άλλη μια εβδομάδα στις δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids και Kinesis for Juniors. Αρχικός μας στόχος ήταν να τις διακοσμήσουμε με ευφάνταστες και εντυπωσιακές δημιουργίες, οι οποίες φυσικά θα ήταν φτιαγμένες από τα θαυματουργά χεράκια των μικρών μας καλλιτεχνών. Έτσι, ξεκινήσαμε τις αποκριάτικες κατασκευές μας με κέφι, φαντασία και χαρά.

Οι κλόουν δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από το χώρο μας, γι’ αυτό και ξεκινήσαμε, δουλεύοντας ομαδικά, την κατασκευή δύο κλόουν από πολύχρωμα χαρτόνια και γκοφρέ, οι οποίοι μας χαιρετάνε από τα τζάμια μας όταν ερχόμαστε στο ΚΔΑΠ. Συνεχίσαμε σχεδιάζοντας και κόβοντας είκοσι δύο μπαλόνια σε διάφορα χρώματα, φτιάχνοντας πρωτότυπες αποκριάτικες «κουρτίνες», ενώ την ώρα της ζωγραφικής χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του κολλάζ και δημιουργήσαμε έναν πίνακα με ένα από τα αγαπημένα αποκριάτικα παιχνίδια των παιδιών, το γαϊτανάκι, τιμώντας έτσι και την ελληνική παράδοση. Επειδή όμως η πόρτα μας μας φάνηκε κάπως άδεια, αποφασίσαμε να στολίσουμε και αυτή. Κατασκευάσαμε λοιπόν ένα γιγάντιο πειρατή που την καλύπτει ολόκληρη και καλωσορίζει μικρούς και μεγάλους κατά της είσοδό τους στη δομή μας.

Οι μάσκες είναι επίσης κεντρικό κομμάτι της Αποκριάς και όχι μόνο, αφού σε κάποιους πολιτισμούς συναντώνται σε πολλές άλλες περιστάσεις, όπως στο αρχαίο ελληνικό θέατρο όπου χρησιμοποιούνταν από τους ηθοποιούς ή στη Βενετία όπου άρχισαν να πρωτοεμφανίζονται την εποχή του μεσαίωνα με σκοπό την απόκρυψη της ταυτότητας αυτού που τη φορούσε. Έτσι, αφού συζητήσαμε για την ιστορία και τη σημασία της μάσκας, προχωρήσαμε στην κατασκευή της δικής μας βενετσιάνικης μάσκας, διακοσμώντας την με χρυσόσκονη και πούπουλα. Παράλληλα, αυτοσχεδιάσαμε και φτιάξαμε ο καθένας τη δική του μάσκα και συνδυάζοντας τα εικαστικά με το θεατρικό παιχνίδι, τις φορέσαμε και με παντομίμα προσπαθήσαμε να δείξουμε στους φίλους μας το ρόλο που υποδυόμαστε.

Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινήθηκε και το μάθημα ρομποτικής, αφού το ρομποτάκι μας μεταμφιέστηκε σε ένα μικρό τζιτζίκι! Το μικρό μας έντομο στη αρχή κουνιόταν πέρα δώθε, ενώ όταν αντιλαμβανόταν τον παραμικρό κίνδυνο, μέσω του αισθητήρα υπερήχων, τρεπόταν σε φυγή. Μόλις όμως ακουμπούσαμε τον αισθητήρα αφής το έντομό μας σταματούσε και έβγαζε έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Παρόμοια στο μάθημα μαγειρικής τα νόστιμα ελαιόψωμα που φτιάξαμε μεταμφιέστηκαν σε αραχνούλες έτοιμες για χορό και πειράγματα. Τα παιδιά μας χρησιμοποίησαν τις ελιές για μάτια και λίγη ζύμη για να δημιουργήσουν τα ποδαράκια της αραχνούλας. Το αποτέλεσμα εκτός από γευστικό ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικό και προκάλεσε πολλά γέλια και χαρά. Και επειδή, όπως έχετε καταλάβει είμαστε μια τρελή τρελή οικογένεια, για να γλυκαθούμε, φτιάξαμε και μία λαχταριστή πάστα φλώρα διακοσμώντας την με όμορφα σχέδια. Για τα μαθήματα μαγειρικής που γίνονται στις δομές μας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα Ελληνικά Μάρκετ που μας παρέχουν κάθε εβδομάδα με τα υλικά που χρειαζόμαστε.

Η θεματολογία της εβδομάδας επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως αυτό της λογοθεραπείας. Την εβδομάδα που μας πέρασε λοιπόν είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στη δομή μας το λογοθεραπευτή- λογοπεδικό κ. Ελευθέριο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά με τα αναπτυξιακά στάδια του λογού, τις διαταραχές λόγου που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί, το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η επιστήμη της λογοθεραπείας, αλλά και το πότε ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια ενός λογοθεραπευτή. Έπειτα, το λόγο πήραν οι γονείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες και τις ανησυχίες τους κάνοντας έτσι μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.

Επιπλέον, η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Έτσι και εμείς αφού είπαμε λίγα λόγια για την σπουδαία αυτή εφεύρεση και συζητήσαμε για το τι μας αρέσει να ακούμε στο ραδιόφωνο, μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς δημοσιογράφους. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα της δημιουργικής γραφής, αφού πρώτα κατασκευάσαμε το δικό μας ραδιόφωνο, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομαδούλες των δύο ατόμων και διαλέγοντας ένα θέμα έγραψαν μια μικρή συνέντευξη, που θα μπορούσε να ακουστεί σε αυτό. Έπειτα, οι μικροί μας δημοσιογράφοι φόρεσαν τα γυαλιά τους και παρουσίασαν τις συνεντεύξεις τους στο κοινό.

Κλείνοντας, για άλλη μία φορά αφήσαμε την Κυρία Μουσική να μας ταξιδέψει σε όμορφες Μελωδίες, τραγουδώντας, χορεύοντας και παίζοντας μουσικά παιχνίδια με κύρια συντροφιά τα μουσικά μας όργανα. Εξάλλου είναι σπουδαίο να δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της, βοηθώντας τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να εξωτερικεύσουν τη χαρά, τη λύπη, ακόμα και τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς τους. Για εμάς λοιπόν και τους μικρούς μας μαθητές, η μουσική έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε, ταξιδεύουμε και αναβιώνουμε, μέσω της μουσικής έκφρασης, τις δικές μας ξεχωριστές αναμνήσεις.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com