• Τηλ.: 23410 22220
  • Ώρες λειτουργίας; 14:00 - 22:00
  • Διεύθυνση; 21ης Ιουνίου 20

9 Φεβρουαρίου – παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…

Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί» Ψαλμός Β΄

Παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας η σημερινή, καθώς από το 2017 καθιερώθηκε ο εορτασμός της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμια βάση στις 9 Φεβρουαρίου κάθε έτους. Έναυσμα για τη σηματοδότηση της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας αποτέλεσε ο θάνατος του Διονύσιου Σολωμού, εθνικού μας ποιητή, στις 9 Φεβρουαρίου 1857. Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις όπου εξυμνείται η σημαντικότητα της ελληνικής γλώσσας και η συνεισφορά της στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα, μια από τις αρχαιότερες και πολυπλοκότερες γλώσσες έδωσε πολλά στην παγκόσμια κοινότητα. Μαζί με τα λατινικά είναι οι γλώσσες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι ιατρικοί και επιστημονικοί όροι. Δεν είναι λίγοι οι πατέρες των γραμμάτων που θέλησαν να μάθουν ελληνικά ούτως ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη φιλοσοφία, το δράμα, την έναρξη και εξέλιξη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

«Η γλώσσα δεν είναι ένα φυσικό, είναι ένα ιστορικό φαινόμενο: κι ό,τι έγινε οφείλεται στον άπειρο μόχθο γενεών συμπατριωτών μας, που, παρά τις έντονες ή και τραγικές συχνά έριδες και διαφωνίες τους, εργάστηκαν με σύστημα και με προοπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη δήλωσή του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, τονίζοντας πως, παρά τις επιρροές από άλλους  λαούς, την υποδούλωση, τους πολέμους που έχουν περάσει από το ελληνικό έδαφος, οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τη γλώσσα αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Κατά ανάλογο τρόπο θα πρέπει να πράξουμε και εμείς σήμερα, όσο και αν επηρεαζόμαστε από τους νεωτερισμούς και τα ¨greeklish¨,παραδίδοντας στις επόμενες γενιές αυτούσια την κληρονομιά της ελληνικής γλώσσας.

Ενημερωτικό δελτίο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com