• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Η ιστορία της σχολικής φορεσιάς

Η  σχολική φορεσιά είναι το χαρακτηριστικό αυτό τυποποιημένο ένδυμα που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα των δεκαετιών του ’50 του ’60 και του ’70 η σχολική ποδιά έχει τη δική της ιστορία. Το χαρακτηριστικό μπλέ φόρεμα ήταν υποχρεωτικό για τα νεαρά κορίτσια ενώ τα αγόρια συμβιβάζονταν με μπλε παντελονάκια. Την δεκαετία του ’50 τα αγόρια ήταν υποχρεωμένα να φορούν εκπαιδευτικά καπέλα που εξαιτίας του λογοτύπου ονομάστηκαν ”κουκουβάγιες”. Η σχολική φορεσιά έγινε έτσι το σήμα κατατεθέν του μαθητή και υπηρετούσε την ενότητα της σχολικής κοινότητας.

Οι σχολικές ποδιές αγοράζονταν από βιοτεχνίες ενώ όσοι βρίσκονταν στην Αθήνα αγόραζαν  τις ποδιές τους από μεγάλα καταστήματα(Αφοί Λαμπρόπουλοι, Δραγώνας). Βέβαια υπήρχαν και τα πιο ακριβά γούστα για τους πιο απαιτητικούς όπως οι σχολικές ποδιές ”Τσεκλένης” που κόστιζαν τα διπλάσια χρήματα και φοριόνταν από ελάχιστους μαθητές.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982 ο τότε υπουργός παιδείας Λευτέρης Βερυβάκης αποφάσισε την κατάργηση της σχολικής ποδιάς απόφαση που επικροτήθηκε από το σύνολο της κοινωνίας και οδήγησε στην ενίσχυση του εκδημοκρατιμού και της ελευθερίας έκφρασης των παιδιών.Η απόφαση αυτή κατενθουσίασε τους μαθητές που αισθάνονταν καταπιεσμένοι από την υποχρεωτική χρήση της σχολικής φορεσιάς.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com