Ζήλεια μεταξύ αδερφών
Όταν έρχεται ένα μωρό σε μια οικογένεια, θεωρείται ότι αυτή ολοκληρώνεται! Το πρώτο αυτό μωρό βρίσκεται στο επίκεντρο προσοχής όλων και συνηθίζει στο συναίσθημα της αποκλειστικότητας. Τι συμβαίνει όμως όταν έρχεται κι ένα δεύτερο μωρό; Πολύ συχνά το πρώτο παιδί νιώθει να παραμελείται και κατά συνέπεια η αντίδραση του βγαίνει με τη μορφή ζήλειας. Η ζήλεια πολλές φορές εκδηλώνεται με το να ενοχλεί το μεγαλύτερο παιδί το μικρότερο, να θυμώνει πιο εύκολα, να έχει εκνευρισμό και νευρικότητα καθώς νιώθει να χάνει την αποκλειστικότητα και στο μυαλό του σχηματίζεται η εντύπωση ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν το αγαπούν πια. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να προσέξουν σε ορισμένα σημεία, ώστε να αναστατωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το μεγαλύτερο παιδί. Για παράδειγμα:
-Η αλλαγή του δωματίου για να έρθει το νέο μέλος ή οι διάφορες αλλαγές καλό είναι να γίνονται αρκετό καιρό πριν την γέννηση, για να μη συνδυάσει το πρώτο παιδί την αλλαγή της καθημερινότητάς του με τον ερχομό του μωρού αλλά με το γεγονός ότι μεγαλώνει.
-Μετά τη γέννηση με κάθε ευκαιρία καλό είναι οι γονείς να δείχνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στο μεγάλο τους παιδί.
-Η ανάθεση ευθυνών είναι ένας τρόπος, ώστε το μεγάλο παιδί να νιώθει χρήσιμο και ότι οι γονείς υπολογίζουν στη βοήθειά του- βοήθεια κυρίως σε σχέση με το μωρό.
-Η σύγκριση μεταξύ παιδιών καλό είναι να αποφεύγεται, ιδιαιτέρως όταν η ηλικιακή διαφορά είναι μικρή.
Στην περίπτωση που γεννηθεί και τρίτο παιδί τότε το δεύτερο, το «χαϊδεμένο» παιδί, μετατρέπεται στο μεσαίο που έχει ένα μεγαλύτερο που του λέει πολλές φορές τι πρέπει να κάνει κι ένα μικρότερο που πολύ πιθανόν όλοι να έχουν στραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους σε εκείνο, το οποίο έχει τώρα μετατραπεί στο χαϊδεμένο. Και φυσικά αν γεννηθούν κι άλλα παιδιά στην πορεία, πάντα αυτό που χάνει την αποκλειστικότητα νιώθει έντονα το συναίσθημα της ζήλειας.
Γενικά, πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των γονέων και των παιδιών χωρίς οι τελευταίοι να δείχνουν περισσότερη προσοχή ή αδυναμία σε ένα από αυτά· πρέπει να ασχολούνται εξίσου το ίδιο με όλα τα παιδιά για να αναπτύσσεται το αίσθημα της ζήλειας όσο το δυνατόν λιγότερο· με λίγα λόγια το μυστικό είναι τα παιδιά να νιώθουν την αμέριστη αγάπη των γονέων για να νιώθουν ασφαλή μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.