Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και παιδιά
Στις μέρες μας, παρατηρείται τα παιδιά να ξεκινούν όλο και σε πιο μικρή ηλικία να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστής, tablet, κινητό, video games). Αυτό ταυτόχρονα είναι και θετικό και αρνητικό· θετικό είναι διότι φαίνεται η ευφυΐα των παιδιών από νωρίς αλλά αρνητικό όταν η χρήση γίνεται ανεξέλεγκτη.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής πολλές φορές «αναγκάζουν» τους γονείς να ωθούν τα παιδιά στη χρήση των παραπάνω συσκευών. Για παράδειγμα προκειμένου η μητέρα να μπορέσει να μαγειρέψει ή να συμμαζέψει αφήνει το παιδί να παρακολουθήσει κάποια παιδική ταινία, ώστε να μπορέσει να τελειώσει γρηγορότερα τις δουλειές. Άλλο συχνό παράδειγμα αποτελεί η εικόνα των παιδιών με το κινητό στα χέρια να παρακολουθούν βίντεο για να μην δυσανασχετούν στη βόλτα. Έπειτα, μεγαλώνοντας τα παιδιά και φτάνοντας στο δημοτικό «απαιτούν» να έχουν το δικό τους κινητό ή και το δικό τους tablet. Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι θα περνούν αρκετές ώρες μπροστά από μία οθόνη, εκτός αν γίνεται η χρήση με σύνεση, ώστε να μην προκύπτουν κίνδυνοι και προβλήματα.
Κάποιοι από τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σχετίζονται με τη μαθησιακή ανάπτυξη, δυσκολία κοινωνικοποίησης, προβλήματα όρασης, πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα προβλήματα από τη λάθος στάση του σώματος, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ακόμη κι εθισμός.
Αν όμως οι γονείς χτίσουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά και υπάρχει εμπιστοσύνη και τήρηση της υπόσχεσης και από τους δύο, τότε η χρήση δεν καθίσταται επικίνδυνη. Άλλωστε, το διαδίκτυο κατακλύζει την καθημερινότητά μας οπότε θα είναι αδύνατον να μην έχουν τα παιδιά επαφή με αυτό. Θα δημιουργήσουν, λοιπόν, γονείς και παιδιά ένα συμβόλαιο όπου θα ορίζουν τον χρόνο και τις μέρες χρήσης των συσκευών. Θα μπορούσε να ξέρει το παιδί ότι αν τελειώσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του θα μπορεί να παίξει για κάποια ώρα ένα παιχνίδι στο tablet ή ότι αν είναι εντάξει απέναντι σε ό,τι είχε να κάνει να επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει το κινητό ή το tablet μόνο το σαββατοκύριακο. Έτσι θα ξέρει ότι αν δεν ολοκληρώσει κάποια μέρα το διάβασμά του ή ό,τι άλλο είχε η ποινή θα είναι να μη χρησιμοποιήσει καμία από αυτές τις συσκευές. Άλλος κανόνας του συμβολαίου θα μπορούσε να είναι ότι τις ώρες φαγητού ή πριν τον ύπνο δεν χρησιμοποιούμε τίποτα από αυτά. Το πιο σημαντικό όμως είναι η επιτήρηση των παιδιών από τους γονείς, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι που παραμονεύει το διαδίκτυο.