Τηλεκπαίδευση. Μια νέα πραγματικότητα στην εκπαίδευση.
Η καθημερινότητα έχει αλλάξει. Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς και η πανδημία είναι δυστυχώς πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Οφείλουμε και εμείς αλλά και τα παιδιά μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Ένα από αυτά είναι και η τηλεκπαίδευση. Τι ακριβώς όμως είναι ο όρος τηλεκπαίδευση και κατά πόσο έχει θετική επίδραση στη μάθηση των παιδιών;
Όταν αναφερόμαστε στην τηλεκπαίδευση ουσιαστικά εννοούμε την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση. Μπορεί να είναι δύο ειδών: είτε δια ζώσης, μέσω live streaming, είτε με μαθήματα τα οποία έχουν ¨ανέβει¨ σε μία πλατφόρμα από τους εκπαιδευτικούς και είναι στη διάθεση των παιδιών οποιαδήποτε ώρα θελήσουν να τα παρακολουθήσουν.
Αν θέλαμε να αριθμήσουμε τα πλεονεκτήματα που συναντούμε στην εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, θα αναφέραμε τα εξής:
- αρχικά ότι πρόκειται για μια μαθητοκεντρική μέθοδο, που διαμορφώνεται σύμφωνα με το χρόνο και τις ανάγκες των μαθητών.
- Επιπλέον, δεν περιορίζεται σε αυτά που περιέχουν τα σχολικά βιβλία. Αντιθέτως, η σχολική ύλη αποτελεί μια κατευθυντήρια αρχή για αναζήτηση από τους μαθητές σε διαδικτυακές βιβλιοθήκες, αναρτημένα άρθρα κλπ.
- Ακόμη, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος ο οποίος μέχρι πρότινος σπαταλιόταν σε άσκοπες μετακινήσεις.
- Το μαθησιακό υλικό μπορεί να εμπλουτιστεί με διαδραστικό υλικό και πολυμέσα. Με αυτό τον τρόπο κεντρίζεται το ενδιαφέρον των μαθητών και αποκτούν ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία.
- Τέλος, είναι πιο εύκολη και πιο αντικειμενική η πρόοδος των παιδιών.
Βέβαια, τα πλεονεκτήματα δε σταματούν εδώ, είναι όμως εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η τηλεκπαίδευση είναι κάτι που ήρθε απρόσμενα στις ζωές μεγάλων και μικρών, ωστόσο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα των μαθητών.