Τα οφέλη της συμβίωσης των παιδιών με ένα σκύλο για κατοικίδιο.
Πολλές είναι οι οικογένειες στη σημερινή κοινωνία που έχουν για κατοικίδιο ένα ή περισσότερα σκυλιά. Ακόμη περισσότερες είναι αυτές που σκέφτονται να αποκτήσουν κάποιο σκύλο, κυρίως επειδή το ζητούν τα παιδιά τους. Είτε ανήκετε στην πρώτη κατηγορία είτε στη δεύτερη, το παρακάτω άρθρο θα σας λύσει τις απορίες σχετικά με το πόσο ωφέλιμη είναι η συμβίωση των παιδιών με τον σκύλο.
Πληθώρα ερευνών έχει πραγματοποιηθεί σχετικά με το θέμα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αρχικά, η σχέση κατοικιδιών και παιδιών επιδρά θετικά στη γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια της ανάληψης ευθυνών, μαθαίνουν πώς είναι να φροντίζουν ένα ζωντανό οργανισμό που έχει την ανάγκη τους, κατανοούν ότι ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα παιχνίδι που ¨το αφήνω όταν το βαρεθώ¨, αλλά ένα μέλος της οικογένειας που έχει ανάγκες παρόμοιες με αυτές των παιδιών.
Παράλληλα, μαθαίνουν να αγαπούν το περιβάλλον. Μέσα από τη συμβίωση με ένα κατοικίδιο γίνεται ευκολότερα αντιληπτό ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη από τροφή και φροντίδα. Κατά ανάλογο τρόπο ανακαλύπτουν και εν μέρει αποδέχονται τον κύκλο της ζωής. Γνωρίζουν τη γέννηση ή την απόκτηση ενός νέου μέλους της οικογένειας και την απώλειά του.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επαφή των παιδιών με τον σκύλο, κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες των μικρών παιδιών να αναπτύξουν αλλεργίες στην πορεία της ζωής τους κατά 50%.
Στις μικρές ηλικίες αναπτύσσεται πιο γρήγορα η ενσυναίσθηση των παιδιών, η ικανότητά τους να κατανοούν και να συμπονούν τις ανάγκες ενός άλλου οργανισμού. Αλλά σημαντική είναι η επίδραση της συμβίωσης με κατοικίδια και στην προεφηβική ηλικία. Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδοχή, διότι, παρ’ όλο που ξεκινούν οι συγκρούσεις εφήβων και γονέων, υπάρχει πάντα ο τετράποδος φίλος εκεί που τους καταλαβαίνει και τους προσφέρει παρηγοριά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε έτοιμοι να απαντήσετε «όχι» στην ερώτηση των παιδιών περί απόκτησης κατοικιδίου, ίσως θα πρέπει να κάνετε μια δεύτερη σκέψη, ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά.