Τα αποκριάτικα ταξίδια του ΚΔΑΠ Kinesis
Άλλη μία εβδομάδα κλείνει για τις δύο δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids και ΚΔΑΠ Kinesis for Juniors, με τις δραστηριότητες μας να κινούνται στο κλίμα της Αποκριάς και όχι μόνο. Έτσι, την ώρα του θεατρικού παιχνιδιού, εξασκήσαμε τη σωματική μας κίνηση παίζοντας το παιχνίδι της «φρουτοσαλάτας», ενώ για να χαλαρώσουμε, να εκφραστούμε και να αποδεσμεύσουμε τη φαντασία μας πήραμε ένα κουτί, καθίσαμε σε κύκλο και προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τι ιστορίες μπορεί να κρύβει μέσα του.
Αυτή την εβδομάδα δοκιμάσαμε επίσης και ένα καινούριο μάθημα, αυτό του παιδικού κολλάζ. Το κολάζ λοιπόν δεν είναι μία τέχνη καινούρια, καθώς κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παιδιά μέσα από αυτό μπορούν να μάθουν να συνθέτουν ένα δικό τους έργο και να εκφράζονται. Συγχρόνως αναπτύσσουν και εξασκούν την λεπτή κινητικότητά τους, κόβοντας και κολλώντας. Τα μικρά μας έδειξαν πολύ ενδιαφέρον για αυτό το ξεχωριστό μάθημα καθώς δημιουργούσαν όμορφα τοπία.
Άλλη μία τεχνική με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν αυτή του σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί. Θέλοντας να πετύχουμε την τελειότητα προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε το γνωστό σε όλους έργο του «Τα Εύκαμπτα Ρολόγια». Έτσι, σχεδιάσαμε τον πίνακα του παρατηρώντας και τηρώντας τους κανόνες που έχουμε θέσει στο σχέδιο και τον χρωματίσαμε χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, απέδειξαν σε όλους μας την ύπαρξη αλλά και τη διαφορετικότητα της τελειότητας.
Τα ρομποτάκια που κατασκευάσαμε στα μαθήματα ρομποτικής αυτής της εβδομάδας προσπαθούν και αυτά να σχεδιάσουν σαν άλλοι ζωγράφοι. Ευθείες και κυκλικές γραμμές ήταν ο στόχος μας. Αφού λοιπόν συναρμολογήσαμε και προγραμματίσαμε τα ρομποτάκια μας, ενσωματώσαμε σε αυτά ένα μαρκαδοράκι και τα τοποθετήσαμε πάνω σε λευκές κόλλες χαρτί. Τρέξαμε το πρόγραμμά μας και στο χαρτί άρχισαν να εμφανίζονται τα μοτίβα που είχαμε «ζητήσει». Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τους μικρούς μας ρομποτοκαστασκευαστές.
Αυτή η εβδομάδα όμως έφερε και πρωτιές για το ΚΔΑΠ μας, αφού την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 ο Σκακιστικός Όμιλος Κιλκίς διοργάνωσε το 3ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού του Νομού Κιλκίς, στο οποίο έλαβαν μέρος και μαθητές των δομών μας, με δύο από αυτούς να κερδίζουν την πρώτη θέση στις ομάδες που αγωνίστηκαν. Δίνουμε λοιπόν πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς αλλά και σε όλα τα παιδιά που μας εκπροσώπησαν επάξια και φυσικά στο δάσκαλο μας, Αχιλλέα Σπυρλιάδη, για την άριστη εκπαίδευση των παιδιών μας.
Η πολλή σκέψη όμως μας κάνει να πεινάμε και τι καλύτερο για σνακ από μικρά νόστιμα μπισκοτάκια. Όχι όμως μπισκοτάκια γλυκά, αλλά μπισκοτάκια αλμυρά. Φτιάξαμε λοιπόν τη ζύμη μας, της δώσαμε διάφορα σχήματα, τα διακοσμήσαμε με σουσάμι και σε λίγη ώρα ο χώρος μας είχε μοσχομυρίσει και οι κοιλίτσες μας είχαν γεμίσει. Δε μείναμε όμως εκεί, αφού αποφασίσαμε να τιμήσουμε και την ελληνική παράδοση. Φτιάξαμε λοιπόν μία πεντανόστιμη παραδοσιακή ζυμαρόπιτα, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ήπειρο. Χρησιμοποιώντας τα αγνά υλικά που μας χορηγούν κάθε εβδομάδα τα Ελληνικά Μάρκετ, δε θα μπορούσε παρά η συνταγή μας να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Η Ελλάδα μας είναι μια χώρα γεμάτη με παραδόσεις και έθιμα, ειδικά την περίοδο της Αποκριάς, οπότε και συναντάμε πολλά από αυτά ανά περιοχή. Την εβδομάδα που μας πέρασε λοιπόν ταξιδέψαμε στην όμορφη χώρα μας και γνωρίσαμε πολλά από αυτά επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε όσα μας έκαναν εντύπωση. Ένα από αυτά ήταν η Μόστρα στη Χίο, ένα έθιμο το οποίο συμβολίζει τους αγώνες των κατοίκων με τους πειρατές. Αφού λοιπόν γίναμε και εμείς πειρατές και πειρατίνες, φορέσαμε τα καπέλα και τις καλύπτρες μας και αναβιώσαμε το έθιμο.
Το ίδιο κάναμε και με το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νάουσα. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες, συζητήσαμε πάνω σε αυτές και έπειτα κατασκευάσαμε τις δικές μας χαρακτηριστικές μάσκες, τιμώντας ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έθιμα της Ελλάδας.
Τα ΚΔΑΠ μας όμως «επισκέφθηκαν» και κάποιοι μικροί Ινδιάνοι. Μας μίλησαν για τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους και έπειτα μας διηγήθηκαν την ιστορία του Αρχηγού τους και του Ανέμου. Έπειτα, οι «καλεσμένοι» μας, μας βοήθησαν να φτιάξουμε από ένα καπέλο όμοιο με το δικό τους, το οποίο διακοσμήσαμε με σχήματα σε διάφορα χρώματα, λωρίδες χαρτιού και φτερά.
Επιπλέον, η 21η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα Μητρικής Γλώσσας, γι’ αυτό και η κατασκευή της ημέρας αυτής ήταν αφιερωμένη σε αυτή. Αποφασισμένοι λοιπόν να τελειοποιήσουμε την αποκριάτικη διακόσμηση μας, κατασκευάσαμε το δικό μας Τσίρκο! Κλόουν, ακροβάτες και ζωάκια κάνουν τα κόλπα του μέσα σε αυτό, ενώ στη στέγη του αναγράφεται η φράση «Καλώς ήρθατε στο Τσίρκο» σε δέκα διαφορετικές γλώσσες.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μη μεταμφιεστούμε και εμείς σε κλόουν του Τσίρκου μας. Αφού λοιπόν φτιάξαμε αποκριάτικες μάσκες χρησιμοποιώντας για πατρόν τα χεράκια μας, μεταμφιεστήκαμε σε κλόουν φορώντας χειροποίητα αξεσουάρ. Μια πολύχρωμη γραβάτα και ένα καπέλο στολισμένο με χρωματιστούς κύκλους και σερπαντίνες ήταν αρκετά για να μας φτιάξουν κι άλλο τη διάθεση και να μας βάλουν στο κλίμα των εορτών.