Στολή του Εύζωνα: τι συμβολίζει ο τρόπος κατασκευής της;
Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου πλησιάζει. Την ημέρα εκείνη μικροί και μεγάλοι κοιτούν με δέος και σεβασμό τους ανθρώπους που παρελαύνουν και τιμούν τους προγόνους που έδωσαν σκληρές μάχες για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι. Όλοι γνωρίζουν ότι η παραδοσιακή αντρική φορεσιά είναι η φουστανέλα, φορεσιά την οποία μπορεί κανείς να δει φορεμένη ακόμη και σήμερα από τους Εύζωνες που εκτελούν τη θητεία τους στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Ωστόσο, εκείνο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ο τρόπος που κατασκευάζεται η συγκεκριμένη στολή, καθώς και τους συμβολισμούς που κρύβει.
Φουστανέλα: είναι λευκού χρώματος, συμβολίζοντας την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων. Είναι φτιαγμένη με τετρακόσιες πιέτες, όσα και τα χρόνια που οι Έλληνες βρίσκονταν υπό τον τουρκικό ζυγό. Τα κρόσσια της έχουν μπλε και άσπρο χρώμα, όπως η γαλανόλευκη σημαία.
Γιλέκο: είναι κόκκινου χρώματος, που συμβολίζει το αίμα των ανθρώπων που πολέμησαν για την ελευθερία. Η ύφανσή του είναι πυκνή για να μην το διαπερνά εύκολα το σπαθί του εχθρού.
Φάριο: πρόκειται για το καπέλο της φορεσιάς. Είναι κόκκινου χρώματος όπως και το γιλέκο. Φέρει στο κέντρο του το εθνόσημο. Από την κορυφή και προς τα κάτω κρέμεται μια μαύρη φούντα, σύμβολο των δακρύων που έτρεξαν από το Χριστό κατά τη Σταύρωση. Το χρώμα της συμβολίζει το πένθος για τους πολεμιστές που χάθηκαν.
Τσαρούχια: είναι κόκκινο χρώμα, μυτερά, ώστε να βοηθούν στη μάχη, αφού μπορούσε κανείς να κρύψει εκεί μυτερά αντικείμενα και να λαβώσει τον εχθρό. Στην κορυφή τους υπάρχει μια μάλλινη μαύρη φούντα για να προστατεύει τα κάτω άκρα από κρυοπαγήματα.
Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη συμβολισμούς, οι οποίοι κρύβουν το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας. Αναπαράγοντάς τους, κρατάμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του έθνους.