Γιατί είναι καλό τα παιδιά να παίζουν έξω και το χειμώνα;
Πολλοί είναι οι γονείς που τις χειμερινές ημέρες αποφεύγουν να βγάλουν τα παιδιά τους σε εξωτερικούς χώρους για παιχνίδι, επειδή φοβούνται μήπως αρρωστήσουν από το κρύο.
Ωστόσο αυτή η άποψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεικνύεται λανθασμένη. Από ιατρικής άποψης, έχει επιβεβαιωθεί ότι το να βρίσκονται έξω στο κρύο τα παιδιά, από μικρή ηλικία, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να μην αρρωσταίνουν τόσο συχνά. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι άτομα που σε μικρή ηλικία έβγαιναν συχνά σε εξωτερικούς χώρους για παιχνίδι και δραστηριότητες, εμφάνισαν λιγότερες αλλεργίες στη μετέπειτα ζωή τους.
Σημαντική είναι και η επίδραση του εξωτερικού παιχνιδιού στην σωματική αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Με το παιχνίδι στην ύπαιθρο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τη φύση και αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, εξερευνούν τον κόσμο, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Παίζουν παιχνίδια ρόλων χρησιμοποιώντας υλικά του περιβάλλοντος και εξάπτουν την περιέργειά τους. Τέλος, καθίστανται ικανά να αντιμετωπίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον πραγματικό κόσμο, όταν έρθει η ώρα.
Πώς όμως πρέπει να ντύνονται, όμως, τα παιδιά ούτως ώστε να είναι έξω ασφαλή σύμφωνα με τους ειδικούς;
- Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή από όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.
- Τα λίγα και βαριά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο, όσο τα πολλά και ελαφριά. Η θερμότητα φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το σώμα να χαθεί.
- Ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορείτε να φορέσετε στο παιδί ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκια, ή κοντομάνικα και από πάνω ένα μπλουζάκι, ή το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.
- Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να φοράει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χέρια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί είναι απαραίτητα για να προστατεύει και τα αυτιά του.
Πηγές: mama365, iatropedia.gr