• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα λάθη ορθογραφίας των παιδιών;

Η ελληνική γλώσσα και γραμματική είναι περίπλοκη, όπως και οι κανόνες της. Γι’ αυτόν τον λόγο συχνό φαινόμενο για τα παιδιά είναι να κάνουν ορθογραφικά λάθη. Από το σχολείο μαθαίνουμε κανόνες, ώστε σιγά σιγά να τους αποτυπώσουμε και με τη συνεχή εξάσκηση να γράφουμε μηχανικά ορθογραφημένα τις λέξεις. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά μας κάνουν συνεχόμενα λάθη στην ορθογραφία; Συγκεντρώνουμε τα λάθη και στη συνέχεια μπορούμε μέσω παιχνιδιών να διδάξουμε στα παιδιά τη σωστή ορθογραφία τους:

-Σημαντικός κανόνας είναι να μη μαλώνουμε το παιδί, διότι σίγουρα με αυτόν τον τρόπο δεν το βοηθάμε να μάθει.

-Μαθαίνουμε για αρχή τους κανόνες ορθογραφίας και στη συνέχεια τις εξαιρέσεις των κανόνων.

-Διαλέγουμε παιδικά παραμύθια ή περιοδικά/κόμικ, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, ώστε να παραλληλίσουμε εικόνες με λέξεις και κατά συνέπεια με την ορθογραφία.

-Χρησιμοποιούμε απλά υλικά όπως πλαστελίνη ή αλεύρι, ώστε να σχηματίσουν τα παιδιά τη λέξη με αυτά.

-Χρησιμοποιούμε τα σχολικά κείμενα και ζητάμε από το παιδί να κυκλώσει για παράδειγμα με κόκκινο χρώμα τα ρήματα σε -ιζω ή  με μπλε τα αρσενικά ουσιαστικά με στόχο να μπορέσει να απομνημονεύσει την ορθογραφία συνδυάζοντας τη λέξη με το χρώμα και κατ’ επέκταση με τον κανόνα.

-Γράφουμε τη λανθασμένη λέξη τρεις φορές, η μία να είναι ορθογραφημένη και οι άλλες δύο ανορθόγραφες και ζητάμε από το παιδί να βρει τη σωστή ορθογραφία.

-Βάζουμε το παιδί, αφού γράψει την ορθογραφία να εντοπίσει τα λάθη του. Στη συνέχεια διορθώνει μόνο του τα λάθη, ώστε να του αποτυπωθεί στο μυαλό το σωστό.

-Η ανάγνωση βιβλίων είναι πολύ βοηθητική, καθώς συνηθίζει το μάτι τις λέξεις και όταν πρέπει το παιδί να τις γράψει η μνήμη τις επαναφέρει.

Πάνω από όλα όμως, οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά και να τα βοηθούν με τον πιο κατάλληλο τρόπο ακολουθώντας τον ρυθμό τους. Τα παραπάνω είναι μερικοί ενδεικτικοί τρόποι· με καλή συνεργασία μεταξύ γονέα-παιδιού θα βρεθεί και η ιδανική λύση για να βελτιωθεί η δυσκολία στην ορθογραφία και με καθημερινή εξάσκηση να αντιμετωπιστεί πλήρως.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com