Οι συμβολισμοί των Χριστουγέννων
Χριστούγεννα: η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Όλοι οι άνθρωποι ανυπομονούν να φτάσουν οι μέρες που θα στολίσουν το δέντρο τους με λαμπιόνια, στολίδια και καμπανούλες, θα βάλουν το αστέρι στην κορυφή και τόσες ακόμα συνήθειες. Τα παιδιά περιμένουν με αγωνία την ημέρα που θα ψάλλουν τα κάλαντα. Περισσότερο όμως καρτερούν τον Άγιο Βασίλη να έρθει και να αφήσει δώρα κάτω από το δέντρο. Δώρα όμως ανταλλάσσουν και οι μεγάλοι τις άγιες και γιορτινές αυτές ημέρες.
Πίσω από όλες αυτές τις συνήθειες των Χριστουγέννων κρύβονται κάποιοι συμβολισμοί που έχουν τις ρίζες τους στα πανάρχαια χρόνια. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το δέντρο, ως σύμβολο των Χριστουγέννων ξεκίνησε να χρησιμοποιείται μετά τον 8ο αιώνα. Αρχικά το νόημά του ήταν για να συμβολίσει την ευτυχία που φέρνει στον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού. Έτσι το δέντρο γέμιζε με διάφορα χρήσιμα είδη, κυρίως με φαγώσιμα και, εν συνεχεία, με ρούχα και με άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι την προσφορά των Θείων Δώρων. Αργότερα, εξελίχθηκε σε απαραίτητο διακοσμητικό είδος. Έχει επικρατήσει ο στολισμός έλατου, καθώς το συγκεκριμένο δέντρο αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα κάλαντα
Το νόημα των καλάντων είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού. Να μάθουν όλοι ότι ο ένας και μοναδικός σωτήρας κατέφθασε στη γη. Οι καλαντιστές δηλαδή λειτουργούν ως αγγελιοφόροι. Παράλληλα προσφωνούν ευχές για κάθε νοικοκύρη των σπιτιών και ως αντάλλαγμα παίρνουν κάποιο είδος κεράσματος, είτε σε χρήματα (σήμερα), είτε σε προϊόντα (παλιότερα).
Ο Άγιος Βασίλειος
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας άνθρωπος που έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα. Επιδίωκε όλα τα παιδιά να μορφώνονται, πράγμα καθόλου αυτονόητο για εκείνο τον καιρό. Έρχεται πάντοτε, μας λένε οι μύθοι και τα κάλαντα που αναφέρονται σε αυτόν, από την Καισαρεία κουβαλώντας τα σύμβολα της σχολικής ζωής: «μολύβι και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι». Αποτελεί έναν από τους τρεις ιεράρχες, προστάτες της εκπαίδευσης. Παράλληλα, αποτέλεσε τον εμπνευστή και δημιουργό της φιλανθρωπίας. Έτσι, ακόμη και σήμερα, θεωρείται ότι μοιράζει δώρα στους ανθρώπους. Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823.
Οι καλικάντζαροι
Οι καλικάντζαροι έχουν μακρά ιστορία στον τόπο μας. Σε κάθε περιοχή μπορεί κανείς να ακούσει διάφορες ιστορίες για αυτά. Σύμφωνα με τις πιο διαδεδομένες, πρόκειται για μικροσκοπικά μαλλιαρά πλάσματα που ζουν στο κέντρο της γης. Τις γιορτινές ημέρες βγαίνουν στον κόσμο, τρυπώνουν στα σπίτια και τρώνε ό,τι βρουν. Αφού τελειώσουν το φαγητό, ξεκινούν τις σκανταλιές και κάνουν τα σπίτια άνω-κάτω. Με την έλευση των Φώτων και τον αγιασμό των υδάτων και των σπιτιών, εξαφανίζονται και επιστρέφουν και πάλι στο κέντρο της γης έως την επόμενη χρονιά.
Καμπανάκια
Πριν από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα καμπανάκια για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα. Επιπλέον, ο κόσμος έχει συνδυάσει τα καμπανάκια με τους τάρανδους του Άγιου Βασίλη, βάζοντάς μας αυτόματα στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Το αστέρι
Ο συμβολισμός του αστεριού στην κορυφή του δέντρου αφορά το λαμπρό αστέρι που εμφανίστηκε στη Βηθλεέμ τη νύχτα της Γέννησης και οδήγησε τους μάγους. Είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ζωής.
Δώρα
Τα δώρα συμβολίζουν την προσφορά των τριών Μάγων κατά τη γέννηση του Χριστού. Με την ανταλλαγή δώρων οι άνθρωποι δείχνουν τη γενναιοδωρία και την αγάπη τους.
Λαμπάκια
Παλαιότερα, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν κεριά επάνω στα κλαδιά του δέντρου, τα οποία συμβολίζουν το φως, την ελπίδα και την τύχη που επιθυμούμε να έρθει στο σπιτικό μας. Τα κεριά με την εξέλιξη της τεχνολογίας αντικαταστάθηκαν από τα γνωστά λαμπιόνια.
Ένα είναι σίγουρο: ότι μετά από αυτές τις πληροφορίες θα βλέπουμε πλέον το στολισμό, τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων με ¨άλλο μάτι¨! Χρόνια πολλά σε όλους!!