• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Παιδί και παραμύθι: γιατί είναι σημαντική η φιλαναγνωσία στη ζωή των παιδιών

Αν θέλαμε να αποδώσουμε έναν σύντομο ορισμό για το παραμύθι αυτός θα ήταν μία πλαστή, σύντομη συνήθως ιστορία με έντονο το στοιχείο του συμβολισμού, της αλληγορίας και της υπερβολής (Cassar, 2000).

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει στις ζωές των παιδιών;

Αρχικά, μέσα από το παραμύθι οξύνεται η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών. Η αφήγηση, στην οποία συνήθως χρησιμοποιείται πλούσιος λόγος και δημιουργεί πολλές νοερές εικόνες, κάνει τα παιδιά να φαντάζονται, να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα και να πλάθουν τις δικές τους ιστορίες.

Συμβολισμοί και μεταφορές, συμβάλλουν στην κατανόηση  από το παιδί σύνθετων και πολύπλοκων θεμάτων όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, ο αποχωρισμός και ο θάνατος (Cassar, 2000; Fleer & Hammer, 2013). Τα παιδιά, ακούγοντας ή και διαβάζοντας ένα παραμύθι, μιμούνται ρόλους και μπαίνουν στη θέση των ηρώων. Έτσι, καταλαβαίνουν καλύτερα και μπορούν να εξοικειωθούν με γεγονότα της καθημερινότητας, βρίσκουν ανακούφιση μέσα από τους συμβολισμούς σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να επιφέρουν στρες, όπως ένα νέο μέλος στην οικογένεια, ένα διαζύγιο, ακόμα και κάποια απώλεια.

Επιπλέον, η ανάγνωση παραμυθιών και διηγημάτων συμβάλλει στην καλύτερη σχολική επίδοση. Μελέτες έδειξαν ότι παιδιά τα οποία ασχολήθηκαν μόνο με την ανάγνωση των κειμένων που περιέχουν τα σχολικά βιβλία, ναι μεν έμαθαν να διαβάζουν, να τονίζουν και να συντάσσουν, ωστόσο δεν κατάφεραν με τόση μεγάλη ευκολία να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα κείμενο, να χρωματίζουν τη φωνή τους εκεί που πρέπει και με τον σωστό τρόπο, και τελικά να συγκεντρώνονται στη μελέτη τους.

Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς και εκπαιδευτικοί για να προάγουμε τη φιλαναγνωσία;

  • Ξεκινήστε να διαβάζετε παραμύθια από τη βρεφική ηλικία.
  • Αφήνετε το παιδί να επιλέξει το ίδιο ποιο παραμύθι θα διαβάσετε.
  • Όταν φτάσει σε ηλικία που έχει κατακτήσει αναγνωστικές δεξιότητες, παροτρύνετε να διαβάσει το ίδιο.
  • Μην προσπαθείτε να εξηγήσετε στο παιδί το νόημα του παραμυθιού. Αφήστε σε εκείνο την ερμηνεία του.
  • Κατά την έναρξη της εφηβείας, προτείνετε στα παιδιά να επιλέξουν ένα μυθιστόρημα και να το διαβάσουν ή ακόμη να γράψουν και οι ίδιοι ένα παραμύθι με τον τρόπο που επιθυμούν.

Τα παραμύθια είναι κλασική αξία στις ζωές των ανθρώπων, ένα εργαλείο με πολλά οφέλη που δεν πρέπει να αντικατασταθεί από τη δύναμη της ψηφιακής εικόνας, όσο και αν η τεχνολογία αναπτύσσεται.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com