• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Μουσικοκινητική αγωγή στο ΚΔΑΠ Kinesis for kids

Η μουσική συνδέεται με τις πρώτες θετικές εμπειρίες των παιδιών, ενώ θεωρίες υποστηρίζουν ότι επιδρά στο έμβρυο επηρεάζοντας την ψυχολογία του. Νανουρίσματα, ταχταρίσματα και παιδικά τραγουδάκια αποδεικνύουν ότι η μουσικοκινητική αγωγή ανέκαθεν λειτουργεί ως μέσον αγωγής. Επιπλέον, κάθε μετάδοση γνώσης που γίνεται μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική εμπειρία αποτελεί τον αρτιότερο τρόπο εκμάθησης για ένα παιδί.


Με τον όρο μουσικοκινητική αγωγή αναφερόμαστε στο συνδυασμό της μουσικής και της κίνησης με την αγωγή. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη αγωγή, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο να καλλιεργήσουν τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες. Ο Carl Orff, μεγάλος μουσικοπαιδαγωγός του 20ου αιώνα, συνδυάζει το λόγο με τη μουσική και την κίνηση, το τραγούδι με τον αυτοσχεδιασμό και τη χρήση μουσικών οργάνων με αποτέλεσμα η διδασκαλία να γίνεται μέσα από το παιχνίδι και τη βιωματική εμπειρία σε μία διαρκή εναλλαγή ήχων, κινήσεων, χρωμάτων και αισθήσεων.
Η αξία της μουσικοκινητικής εκπαίδευσης είναι απεριόριστη και προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, εφοδιασμένα με ελευθερία έκφρασης, δημιουργικότητα, φαντασία και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Πάνω από όλα, όμως, η μουσικοκινητική αγωγή προσφέρει στο κάθε παιδί πραγματική ευχαρίστηση, ένα συναίσθημα χαράς, ικανοποίησης και ασφάλειας που το παιδί θα χαρίσει και θα μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους του.


Τα μαθήματα μουσικοκινητικής στοχεύουν στην αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη γνώση του σώματος, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, στη ρυθμική αντίληψη και τη μουσική μνήμη. Η γλώσσα των ήχων επιτρέπει στο παιδί να εκφράσει τις συναισθηματικές του ανάγκες και να επικοινωνήσει με αυτό το μη λεκτικό τρόπο επικοινωνίας. Επίσης, μέσα από τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες το παιδί αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενθουσιάζεται, αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και την υπευθυνότητά του.
Επιπλέον, το παιδί έρχεται σε επαφή με βασικές μουσικές αρχές, όπως ο ρυθμός, η κίνηση, η μελωδία, το τραγούδι, ο χορός και η οργανογνωσία. Η κατανόηση, η ακρόαση, η δημιουργία και η εκτέλεση της μουσικής βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες του παιδιού, συμβάλλουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη του και στην κοινωνικοποίηση του.
Είναι μία δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν την ομορφιά της μουσικής, να αναπτύξουν τα αντανακλαστικά και την ομαδικότητα τους. Ακόμα, εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση, την ετοιμότητα, και καλλιεργεί την πρωτοβουλία, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα.


Αναγνωρίζοντας λοιπόν την αξία της Μουσικοκινητικής αγωγής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΔΑΠ Kinesis for kids, το πρώτο μάθημα Μουσικοκινητικής, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-8 ετών. Σ’ αυτό το πρώτο μάθημα οι μικροί μας μαθητές γνώρισαν την Κυρία Μουσική και τους γονείς της, τον Κύριο Ρυθμό και την Κυρία Μελωδία. Τραγουδώντας μπήκαν στο σπίτι της, το πεντάγραμμο, και γνώρισαν τα επτά παιδιά της, τις επτά μουσικές νότες. Επίσης, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά έπαιξαν μουσικά παιχνίδια, όπως μουσικά αγαλματάκια και μουσικές μιμήσεις και εξάσκησαν την αίσθηση της ακοής ακολουθώντας τον ήχο μουσικών οργάνων με κλειστά μάτια. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην καινούρια αυτή δραστηριότητα και ανυπομονούν να την επαναλάβουν.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com