• Τηλ.: 2341 022220
  • Ώρες λειτουργίας; 13:00 - 21:30
  • Διεύθυνση; Εθ. Αντιστάσεως 27

Η Ιστορία των Αποκριών και η Σημασία τους

Αγοράζοντας μια αποκριάτικη στολή ή φτιάχνοντας μια μεταμφίεση για το παιδί, του δίνουμε τη δυνατότητα να υποδυθεί κάποιο ρόλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι τα παιδιά υποδύονται ρόλους στο παιχνίδι τους ήδη από την προσχολική ηλικία. Πόσες φορές δεν παίζουν το γιατρό, το μάγειρα, το στρατιώτη, την πριγκίπισσα; Τις Απόκριες όμως μπορούν να το κάνουν
«με την άδεια της αστυνομίας», καθώς η αποδοχή της μεταμφίεσης δίνει φτερά στην παιδική φαντασία. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια συνήθως επιλέγουν στολές που τους επιτρέπουν να υποδυθούν κάποια πρότυπα δύναμης και εξουσίας (αστυνομικός, κάου μπόι, κομάντο κ.ά.), ενώ τα κορίτσια συχνότερα ταυτίζονται με μια όμορφη πριγκίπισσα, κάποιο μοντέλο ή μια σταρ.

Είναι αυτοί ακριβώς οι ρόλοι που η κοινωνία μας επιδιώκει να ενστερνιστούν τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν και αντιλαμβάνονται το ρόλο και τα στερεότυπα του φύλου τους. Δεν είναι κακό για ένα μικρό παιδί να δίνει λύσεις σε κρυφές του φαντασιώσεις και επιθυμίες μέσα από μια μεταμφίεση, μπορεί μάλιστα να είναι ακόμη και λυτρωτικό. Η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους.

Ακόμη καλύτερο είναι να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μια στολή, μια μάσκα ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία του αυτή την περίοδο. Δεν είναι δύσκολο να ντύσετε ένα μικρό πειρατή, για παράδειγμα: ένα κόκκινο μαντίλι στο κεφάλι, ένα κάλυμμα ματιού που θα φτιάξετε με λίγο χαρτόνι, λάστιχο και ένα δίσκο από βαμβάκι για ντεμακιγιάζ, ένα ρολό από χαρτί κουζίνας για κιάλι, ένα σπαθί από σκληρό χαρτόνι ντυμένο με αλουμινόχαρτο, ένα ωραίο μουστάκι με το μολύβι των ματιών της μαμάς και… σαλπάρουμε για το νησί των θησαυρών! Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα την όλη διαδικασία και εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς.

Αν μάλιστα μπορέσει όλη η οικογένεια να συμμετέχει σ’ αυτή την ιστορία, τόσο το καλύτερο: θα μετατρέψετε για λίγες ώρες το σπίτι σας σε πειρατικό καράβι, με τον μπαμπά για καπετάνιο, τη μαμά ατρόμητη πειρατίνα και τα παιδιά σας άγριους, μικρούς κουρσάρους! Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να υποδυθούν ρόλους, μέσα από τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις τους. Τα βοηθάτε να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις για το μέλλον!

 

ΙΣΤΟΡΙΑ, ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα όμως, Αποκριά ονομάζεται η Κυριακή της πρώτης (Μικρές Απόκριες, της Τυροφάγου), καθώς και η Κυριακή της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας.
Ονομάστηκε έτσι, επειδή την περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί. Την εβδομάδα της Τυροφάγου τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά, είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι (Carneval, carnavale).

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές «εθνικές» γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Κρόνου (Saturn) από τον Ήλιο Δία: τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν, πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο, προς τιμή του Διόνυσου.

TΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΚΑΙ Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Οι Αποκριές κρατούν 3 εβδομάδες γι’ αυτό το λόγο αυτή η περίοδος ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται «Προφωνέσιμη», γιατί παλιότερα «προφωνούσαν», δηλαδή διαλαλούσαν, στα χωριά κυρίως, την αρχή της αποκριάς. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται «Κρεατική» ή «Κρεοφάγος», επειδή έτρωγαν κρέας και η τρίτη «Τυρινή ή Τυροφάγος», επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου.
Παλιότερα, τον εορταστικό τόνο έδιναν οι παρέες των μεταμφιεσμένων, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους και γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές τραγουδώντας άσεμνα και σκωπτικά τραγούδια. Αυτού του είδους, όμως, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις χάθηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με το πέρασμα του χρόνου για να επικρατήσουν οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες και τυποποιημένες εορταστικές εκδηλώσεις με αποκριάτικες στολές και άρματα. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Την ημέρα αυτή ο κόσμος ψήνει κρέας στα κάρβουνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον καπνό που λέγεται «τσίκνα». Από την τσίκνα λοιπόν αυτή  έχει πάρει το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Το καρναβάλι είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε πολλά μέρη της χώρας.

Έτσι, και εμείς τιμώντας μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων διοργανώνουμε και συμμετέχουμε στις παρακάτω εκδηλώσεις. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους σε αυτές!

Τρελό Αποκριάτικο Tsiknoparty

Happy Maske Zumba Party

Αποκριάτικη παρέλαση

ΠΗΓΗ: ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com